Хостинг

Къде има хубав и евтин хостинг?

Ако искате да имате уеб сайт ви трябва сървър, на който да го разположите и който да е постоянно активен и добре свързан с Интернет - Тази услуга се нарича хостинг. Другото нещо, което ви трябва, е запазено име на сайта или домейн - като например “abv.bg”. Домейнът може да се запази както от същата компания, от която поръчвате и хостинг, така и от друго място. Най-често разпространените домейни (.com, .net, .org, .eu) струват по около 15 лева за година, като може да ги получите и като безплатен бонус при някой хостинг план. Домейнът се насочва към хостинга посредством DNS, за които ще получите стандартни и лесни за следване указания как да настроите от вашата хостинг компания. След тези стъпки вашият сайт става видим в Интернет и напълно фунционален.

Като за начало има 2 варианта - международна или българска хостинг компания. За начинаещи уебмастъри и собственици на сайтове препоръчваме да хоствате сайтовете си в България, това ви дава техническа поддръжка на български език и някои други плюсове, като по-бързо зареждане на сайта от България и леко предимство на сайта при класиране в Google България. В последно време от Google най-накрая си признаха, че скоростта на зареждане на един сайт (хостинга) е фактор за оптимизацията на сайта.

Ако хоствате сайтовете си навън трябва задължително да знаете добре английски език и да сте на ти с техническите термини, както и вероятно да търсите нещо, което не се предлага тук.

Като цяло има следните видове хостинг:

Споделен хостинг

(делите сървъра и IP-то с още много сайтове, всички използвате едни ресурси, така че ако товарите много общия сървър хостинг компанията ще ви накара да си смените плана на някакъв по-сериозен). Споделеният хостинг е подходящ за един или много малки сайта без твърде много посетители.

VPS хостинг

(отново делите един сървър с други клиенти, но имате много повече ресурси, при това гарантирани само за вас). Затова все едно имате свой собствен малък “виртуален” (софтуерно отделен и със собствена операционна система, както и пълен контрол върху всички настройки) сървър. VPS хостингът е подходящ за средни и големи сайтове с повече посетители, както и за голям брой сайтове. Също така ако вашите сайтове изискват някакви по-специални настройки може да ви се наложи да ползвате VPS хостинг, защото там имате пълна свобода.

Нает сървър

(тук вече си имате изцяло ваш собствен сървър, който е свързан с Интернет и конфигуриран изцяло за вашите нужди, така че да не сте зависими от никой друг). Това е най-скъпото и малопопулярно  бг хостинг решение. Само за много големи и сериозни сайтове.

В България най-известни са следните хостинг компании:

  • ICN.BG - Много бързи сървъри - споделен хостинг, VPS и наети сървъри, чудесно обслужване.
  • Delta.BG - Чудесно решение за висок и надежден клас хостинг решения - VPS хостинг, колокация и наети сървъри.
  • Суперхостинг - много клиенти, надеждни и бързи сървъри и добро обслужване от страна на съпорта.
  • HostBulgaria - Компанията не блести с много реклама и уеб визия, но предлага добри услуги на още по-добри цени. Добър хостинг за малки сайтове.
  • Qhoster - Предлага различни хостинг планове, VPS и наети сървъри, добро решение за малък и среден бюджет.
  • Хост БГ - голяма компания, но мнението на общността на уебмастърите в България за хостинг при тях не е толкова добро.
  • Топхост - имат ужасна репутация, по-добре не ги избирайте…